M/S Sjøkurs – en flytende skole

I en trang liten vik noen små mil øst for Kvadraturen, ligger skoleskipet Sjøkurs til kai. Omringet av idylliske svaberg, lavmælte måkeskrik og lukten av saltvann, bor 60 ungdommer på heltid for å utdanne seg til maritime yrker. Det finnes virkelig ingen to like dager om bord. Selv om rutinene går sin vante gang, skjer det noe hele tiden. Med så mange ungdommer samlet på samme dekk, blir hverdagen fort en lett blanding av herlig komisk og kaotisk utfordrende. Men det er nettopp det som er så bra med skolen, sier de som går der.

– Vi lærer å bli selvstendige!

SørMag fikk bli med om bord i et døgn, og alt vi trodde vi visste om ungdom, videregående skole, internatliv, undervisning, lærerrollen og forpleining, fikk en kraftig justering i positiv retning i løpet av tiden vi fikk. For makan til opplegg skal du virkelig lete lenge etter!

Uansett vær er det oppstilling på akterdekket. FOTO: Tom-Richard H. Olsen/SørMag

Uansett vær og vind, starter hver eneste dag med oppstilling på akterdekket kl 07.15. På noen få minutter fylles halvsirkelen opp og elevene roper sitt nummer etter hvert som kaptein Frank Walsøe går runden med sjekklista si. Mangler noen, løper eleven med tallet ved siden av for å lete. Ingen får gå, før alle er på plass. Denne morgenen mangler bare to. De to kommer raskt på plass. Heldigvis.

Frokost serveres klokka åtte, og selv om lukten av deilig nybakt brød siver fristende ut av spisesalen, går ingen av elevene dit. For først skal alle fellesområder på båten og undervisningsbygget vaskes. Hver morgen har alle elevene sitt område som skal vaskes, tørkes støv av, støvsuges, ryddes eller poleres. Det er et mektig skue. SørMag sine utskremte medarbeidere får mildt sagt hakeslepp. Det er nesten så vi glemmer å filme. For hva er dette for en gjeng ungdom? Som løper til klutene på denne måten?

Når hver er ferdig med sin oppgave, kan de forsyne seg fra det store bordet med pålegg flottere enn hotellstandard. Det er tydelig at ingen lider noen nød, og takknemligheten rundt bordene høres høyt hver gang en av kokkene går forbi. Når maten er svelget unna, rydder alle etter seg og setter i oppvaskmaskinen. SørMag er fremdeles måpende til veloppdradd ungdom vi ikke visste det fantes så mange av.

«- Det er ikke som på landbaserte skoler hvor det bare er teori.»

Sofie synes det er bra å kombinere skole og praksis, og da er det greit med eget skip hvor det kan eksperimenteres. FOTO: Tom-Richard H. Olsen/SørMag

Undervisningen imponerer også. Mens våre minner fra videregående er eviglange forelesninger, skjærende tørr svamp over tavle og lærere med hentesveis og innøvde manus, flyr timene her avgårde i en miks av teori og praksis.
«- Det er ikke som på landbaserte skoler hvor det bare er teori. Her lærer vi noe i klasserommet, og så går vi ned i maskinrommet og tester det ut» sier Sofie

SørMag får utdelt vernesko og hjelm, blir advart mot potensielle oljeflekker, og geleidet nedover i båten. Det er «stempelsjau» på gang, og elever plukker fra hverandre de digre stemplene for å rengjøre dem. Det er ingen snarvei til vedlikehold på en båt, og det går med hele dager hver gang dette må gjøres. Vi er fremdeles i et forutinntatt modus hvor vi tenker at ungdom er late og uvillige, men må atter en gang justere tankene kraftig. Vi finner nemlig bare smil overalt hvor vi går. Og de positive ordene om skolen, båten, undervisninga, lærerne og andre elever, hagler virkelig. Ikke bare sies de, de menes.

På bryggekanten ligger skolebygget. Ordinære klasserom og flere verksteder. I alle rom myldrer det av lærevillige elever, og dyktige lærere. Det sveises og svinses, mekkes og dreies. Det lukter diesel, olje og saltvann. Og sånn blir innholdsrike timer til en hel skoledag. På skolen hvor skole ikke helt ligner på skole.

På dagens meny stod det wok, noe som så ut til å falle i smak. FOTO: Tom-Richard H. Olsen/SørMag

Et av dagens store høydepunkt er middag. SørMag kikker på den håndskrevne månedsmenyen som henger på veggen inne i byssa. Det romler godt i magen og det er ikke fritt for at en gjerne skulle vært elev her når en leser seg nedover. Alt fra svinewok og lasagne til oksesteik og bacalao fyller magene på elevene denne måneden. Fisk får de hver uke. Kaptein Frank er nøye på det. Denne dagen er det wok. Noe elevene i matkø ikke synes å ha noe som helst imot.

Rundt middagsbordet snakkes det om alt mulig. Denne dagen er det kanskje lugarsjekken det snakkes mest om. To dager pr. uke sjekkes nemlig alle lugarer og da må støv, søppel og gulvfyllmasse være fjernet for å få godkjent på skjemaet. SørMag har hørt rykter om kreative måter å rydde på, og får bli med inn i hemmelighetene. De fleste er lettet over at det er kapteinen selv som sjekker denne mandagen, og en og annen hopper over støvet oppå dørkarmen eller bak lyslista over speilet.

«- Ja, det e no godkjent»

Frank sjekker vinduskarmen nøye for støv. FOTO: Tom-Richard H. Olsen/SørMag

Kapteinen er snill pappa for de alle og det er godsinna humor mellom linjene når elever lager rollespill ut av den forestående lugarsjekken. Når Frank selv tar runda timen etterpå, er alt på stell hos de aller fleste. De to som strøk på dagens kan risikere å måtte flytte til en lugar med dårligere standard, om det gjentar seg. Så de fleste er nøye. Eller… Det ser hvert fall sånn ut!

Elevene får selv være en del av sikkerheten om bord, og hver natt deles opp i to og to timer, hvor en elev har brannvakt og går fra sjekkpunkt til sjekkpunkt for å forsikre seg om at det ikke er tilløp til brann. SørMag henger på slep på en av disse rundene, og skjønner virkelig at selv om internatliv høres forlokkende ut med mulighet for grensesprenging og lite ansvar, er virkeligheten en helt annen om bord på skolekipet Sjøkurs. Her får alle elever husarbeid, arbeidsoppgaver og ansvar, de nok aldri ville vært i nærheten av å få hjemme hos «mamma».

Etter et døgn om bord, mønstrer to fra Sørlandsmagasinet av. Og inntrykket vi forlater skolen med, kan oppsummeres i to ord: veldig imponert!

Se hele innslaget her:

Lyst til å søke på skolen?