– Glede er å dele kunnskap

Helga Arntzen giftet seg til Norge etter en traumatisk oppvekst med hjernevask, misbruk og omsorgssvikt fra Tyskland. Hun kom for å «bare» være husmor, men opplevde fort at alt ble satt på hodet. Det enorme engasjementet hun har hatt gjennom alle disse årene, startet med en sterk uro over all nynazismen som bredte seg rundt Myrdalbevegelsen.

SørMag besøker Helga på arbeidsplassen Aktive Fredsreiser i Risør, i et vakkert eldre hus, fylt til randen av priser, informasjon, bilder, utmerkelser, historie, engasjement, hjerte, sjel og mennesker. Vi skjønner fort at damen vi skal snakke med, ikke har levd et vanlig A4-liv.

«Se, reflektere, forstå og handle!»

Etter noen år med Hvite Busser, ble Aktive Fredsreiser startet i 1998. Fokuset på disse turene er menneskeverd, menneskerettigheter og enkeltmenneskets ansvar. Det er skreddersydde turer for skoleklasser på ungdomstrinnet, hvor de får oppleve og se en historie som Helga jobber aktivt for at ikke skal gjenta seg. – Vi er i et Europa i dag hvor vi må passe på, det er ganske skummelt, forteller Helga mens hun ivrer for at elevene må velge bussvarianten i stedet for fly. Det sosiale under bussturen betyr mye, og der kan vi også vise filmer, informere, synge og ha quis. Bussturene går via Sverige og Polen, og første stopp er Auschwitz.

Det er for å vise hvor ille det kan gå!

Stoppet i Auschwitz gjør inntrykk på elevene. Der får se se med egne øyne hvor ille det kan gå, hvis man ikke passer på. Turene oppfordrer til selvstendig refleksjon, og med nærblikk på hvordan en «liten tanke» fikk vokse seg så stor, forstår deltakerne mer av hvor viktig det er å handle rett i alle små og store valg vi står ovenfor. Deretter går turen til Krakow og Berlin, to flotte byer med mye kultur og historie. Det er det som er så spesielt med turene, forteller Helga. – Vi legger vekt på det sosiale, kreativitet og kultur. Kun en dag og fem timer er viet det onde, og tilbakemeldingene som kommer fra elever og foresatte, er at turene er veldig gøye, i tillegg til å gi varige inntrykk i leirene som besøkes. På veien hjem er de innom Sachsenhausen hvor de norske satt og Ravensbrück hvor det bare var kvinner og barn.
Disse turene er «typisk norsk». Helga har forsøkt å starte lignende turer i andre land, uten særlig hell. Det er verd å merke seg, sier den engasjerte damen, at det kan hende tallene på nynazister her i landet er lavere enn i nabolandene, nettopp fordi mange ungdom her får en slik opplevelse akkurat i den perioden av livet hvor meninger og holdninger formes.

Alle mennesker har en forpliktelse.

Alle mennesker har en forpliktelse og verden behøver ikke å være så ille som den ser ut, da har man forsømt seg, forteller Helga. – Det ungdom må lære, er å ta ansvar for eget liv. Helga selv ble utsatt for vold og misbruk i oppveksten, og vendepunktet hennes kom da en lærer fortalte at det ikke var så interessant å vite hva hun hadde opplevd, men hva hun hadde gjort ut av det hun hadde opplevd. Noe som nærmest har blitt et mantra for den sterke kvinnen fra Risør.

«Oi, kan man gjøre noe ut av et ødelagt liv?»

Helga trodde livet var ødelagt, men lærerens ord fikk henne til å forstå at hun var en ressursperson. Alt hun hadde opplevd i oppveksten ble snudd til hvordan hjelpe andre, noe som har resultert i etablering av en rekke organisasjoner, støttegrupper og foreninger som den dag i dag hjelper mange mennesker som har opplevd det samme som Helga selv ble utsatt for. Hun har selv ikke fått skolegang, så skolegang for alle er noe hun brenner for. Derfor har hun blant annet startet et skolegangprosjekt i Gambia.

Vi har nok kunnskap i verden, det som vi mangler, er holdninger!

Helga nærmest hopper på stolen når hun snakker om holdninger, strømninger og hvorfor engasjement er så viktig. At hun var og er en viktig ressursperson, er det ingen tvil om. Et oppkomme av kunnskap om alt som rører seg i mange land, og sterke meninger, gjør at mange spisser ørene når Helga snakker. Nå når tidsvitnene fra 2. verdenskrig er i ferd med å forsvinne, må tidsvitnene fra nylige folkemord i Kambodsja, Rwanda, Burundi og tidligere Jugoslavia stå fram for å fortelle sin historie.

«Det er viktig å dele kunnskap!»

SørMag kjenner på en stor takknemlighet for timene vi har hatt sammen med Helga. Selv kan hun ikke få poengtert nok viktigheten av å dele kunnskap. Noe hun selv har dradd nytte av at andre har gjort med henne, og noe hun i aller høyeste grad har gjort med andre, hele livet sitt. Alt hun gjør og alle tanker som former seg inni henne, har dette som utgangspunkt. Dele kunnskap. Helga har mange baller i lufta, hele tiden. At Kongens Fortjenestemedalje i gull ble gitt henne for mange år siden, er bare et lite tegn på at det hun gjør, betyr mye for mange. For selv om hun ikke helt vet hva mer hun kan drømme om og ikke minst få tid til, er ingen rundt henne i tvil om at engasjementet vil fortsette. Den aller viktigste kunnskapen hun vil dele, er at uansett hvor du står i livet, så kan du komme deg opp. -Vi trenger alle noen som kan hjelpe oss videre til neste steg, avslutter Helga samtalen med. På rusleturen i fredsparken etterpå, kunne vi ikke annet enn å tenke på alle de menneskene Helga har hjulpet både et, to og mange steg videre.

Se hele innslaget her: