Stemmer fra Vietnam

Hoa kom til Norge som båtflyktning. Båten var egenbygd, 7 meter lang og turen utpå havet var skummel med store bølger. De rømte for å finne frihet etter at kommunister overtok landet. Nå driver hun butikk i Kristiansand sammen med barna sine.

Regissør Kari Kleiv om Stemmer fra Vietnam

Møtet med Hoa og historien hun fortalte da de flyktet fra kommunist-regimet i Vietnam rørte meg i den grad at jeg bestemte meg for å dra til Vietnam for å forstå mer. Der fikk jeg møte mennesker fra byen hun kom fra. Jeg spurte dem om tiden da kommunistene tok over, og fikk kjennskap til myndighetenes ekstreme tiltak for å få folk til å akseptere det nye regimet. Jeg forstod nå mer om hvorfor Hoa måtte rømme. Jeg fikk filmet livet i byen Vung Tau, som også er navnet på butikken som hun og mannen startet, da de kom til Kristiansand. Jeg skjønte hvor annerledes livet hennes ville vært om hun hadde blitt i Vietnam, på både godt og vondt. Filmen er blitt formet av alle oss som har samarbeidet. Nye idéer har dukket opp etter hvert som vi fikk vite mer om hennes historie, både fra hennes sønn, datter og barnebarn. Det var også interessant å møte Phuong, som gir et annet perspektiv og har en helt annerledes historie. Hun fanger opp sammensetningen mellom de to kulturene og tydeliggjør hva vi kan lære av hverandre.

 Det er godt at Vietnam nå er et stabilt land med bedre muligheter for vietnamesiske kvinner, men jeg har også lært mer om hvilket frihet det er å kunne være norsk kvinne i en verden som enda holder på å forstå hva likestilling er i hjem, på jobb, og i relasjoner.

En takk til alle som var med å bidra til filmen. Jeg håper man ser filmen og går ut av kinoen med et fornyet håp om at jenter i alle land fritt skal fritt kunne bruke sin stemme.

 

 

Filmene «STEMMER FRA» er produsert av Penelopefilm as med produsent Grete Salomonsen Hynnekleiv i spissen.