Tidløst leketøy i tre fra Marnardal

(se video i bunnen av artikkelen)

Omkranset av skog og tett innpå vannkanten langt inne i Marnardal, ligger Støa Leketøyfabrikk og bader i historie. Lite er forandret både innvendig og utvendig siden Olav Fidjestøls dreieverksted startet sin produksjon i 1928, og enkelte av lekene de ti år etter produserte for salg på Husfliden, lages der enda, den dag i dag.

Alle gode ting er TRE

På nettsiden til leketøyfabrikken, kan vi bla oss gjennom bilder som ikke bare bringer oss tilbake til egen barndom, men som er like aktuelle for småbarnsforeldre nå. Historien til Støa Leketøyfabrikk begynte i 1928 med en snippsekk full av gode ideer fra Olav Fidjestøls reiser i den store verden. Med kortreist materiale fra skogene rundt fabrikken startet han produksjon av førsteklasses husflidsleker. Lokale husmødre fikk historisk innpass i arbeidslivet ved å male lekene for hånd. To eierskifter har ikke rokket ved lidenskapen for bygdelivet og godt håndverk. Fabrikkens historie skrives fortløpende i de marnardalske skoger, og du inviteres med.

Lag din egen leke

Innsiden av lokalene er som en reise tilbake i tid. Her finnes ingen samlebånd, roboter eller lette løsninger. Her er det dreiebenk, høvel, pussepapir og malingsspann i alle regnsbuens farger som gjelder. Gamlemåten er en del av produktet som selges, og i løpet av våren forberedes en nysatsing hvor opplevelsen og historien er like viktig som lekene de selger.
Snart kan du kjøpe billett online til «event»på fabrikken. Da får du omvisning, se produksjonen, høre historien til fabrikken, en kaffekopp og lov å lage din helt egendesigna treleke. Et konsept som uten tvil vil tiltrekke seg både turister, bedrifter, skoleklasser og familier som ønsker en opplevelse utenom det vanlige.

Alt er håndlaget

Alt lages for hånd over dreiebenken inne i lokalet. På veggen henger originaldelene til hver leke på en snor, og med disse som utgangspunkt, fraviker hver leke minimalt fra originalen som er over 80 år gammel. – Hadde vi laget hver nye leke etter mål fra den forrige som ble laget, hadde vi muligens sakte beveget oss vekk fra sånn den første leken så ut, forteller Gerhard. – Med unntak av en justering for å følge nytt lovverk om minstemål på enkeltdeler, er dette så og si tro kopi av den første som ble solgt på Husfliden på slutten av trettitallet.

– Med unntak av en justering for å følge nytt lovverk om minstemål på enkeltdeler, er dette så og si tro kopi av den første som ble solgt på Husfliden på slutten av trettitallet.

Unikt og eksklusivt!

Da Irene og Gerhard Spikkeland valgte å kjøpe fabrikken i slutten av 2011, var det med et ønske om å bevare det unike ved treleketøy. Og unikt er det. Det viser seg at fabrikken er den eneste operative treleketøyfabrikken i Skandinavia. Med lokal bjørk fra skogene i Øyslebø, Lauvdal og Finsland til lekene og lokal osp fra Holum til treulla rundt lekene i den håndlagde eksklusive esken lekene selges i, er du garantert et kortreist og bærekraftig kvalitetsprodukt. Gerhard viser fram esken av osp. – Det er bare å sette en sløyfe på, så er det en flott gave!

Produserer «antikviteter»

Det er en stolt eier som viser hvordan gammelt håndverk holdes i hevd. Selv om hver leke er nylaget, er det likevel en «antikvitet». Fremgangsmåten er den samme som da fabrikken startet. I glansdagene ble mellom 100.000-200.000 leker laget hvert år, av over 30 ansatte. Nå lages noen hundre hvert år. Det er en møysommelig prosess. Om en deler produksjonen av et leketøy opp i «operasjoner», er det mellom 60-100 fra tre-emnet finnes til leken stemples ferdig for salg. – Det sier seg selv at lønnsomheten ikke er den største, men drømmen er at det likevel kan bli et levebrød.

Nostalgi selger

Da plastleken ble introdusert på markedet på 60-tallet måtte leketøyfabrikken legge om til å produsere suvenirer og dekorative husholdningsprodukter, men oppsvinget kom med ny avtale med Husfliden noen år senere. Nå er det nostalgi, historie og det unike som selger. Alle har et forhold til den fargerike «Pedersen», bjørnen med strikk og fargepyramiden. Og selv om foreldre heller mot de mer nøytrale trehvite lekene, er det de fargerike alle barn løper mot og vil ha.