Der hund får være hund!

Langt inne på skauen på Erkleiv i Kristiansand, ligger et godt gjemt femstjerners hotell. Her blir alle gjester godt tatt vare på, og oppholdet blir skreddersydd hver enkelts behov, ønsker og kvaliteter. Den unge eieren lever og ånder for at de firbente skal ha det godt mens de er hos han.

På Berge Hundepensjonat får hund være hund!

Erlend Berge møter oss i døra med et stort smil. Han har nettopp vært inne hos de 14 hundene, og det stråler tilfredshet av mannen. Han viser oss til sittegruppen utenfor hvor skinn fra Shetlandssauer pryder tømmerstokkene han har boltet sammen rundt bålplassen. Hver gang en hund gir lyd fra seg bak oss, ser vi et glimt av lykke i ansiktet hans. Det er tydelig at det kribler like mye i Erlend etter å få tatt fatt på nye skogsturer, som det gjør i hundene.

Erlend har drevet hundepensjonatet i tre år.

Tanken om å starte opp begynte etter en opplevelse han selv hadde med å plassere sin hund på kennel. – Hunden kom ødelagt tilbake, forteller Erlend og klør en hund som kommer forbi med en av hundepasserne. Han unnskylder seg litt for iveren og er redd den logrende halen skal velte kamerautstyret. – Det er viktig å se hver hund for det den er, og tilrettelegge oppholdet for hva slags rase det er.
Det er tydelig at mannen kan hund. For når han begynner på emnet «å se hunden», ramler erfaringer, dokumenterte fakta og egne betraktninger ut av han. Det er viktig å stimulere hundene, får vi vite. De forskjellige rasene har forskjellig gemytt, og er skapt til forskjellige oppgaver og har forskjellige egenskaper. Dette må en være klar over når en velger hvilken rase en skal ha. En hund som trenger mye mosjon vil bli vanskelig å ha med å gjøre i et hjem de helst vil ha en «sofasliter» fordi den understimuleres på hva den er «laget» for.

– Det er viktig å se hver hund for det den er, og tilrettelegge oppholdet for hva slags rase det er.

Menneskets beste venn.

Selv har han en krysning av Border Collie og Husky. Egenskapene som mikses i den blandingen passer Erlend perfekt. Kort sagt har Border Collien hjernen og Huskyen arbeidskapasiteten. Egenskaper som gjør hunden Junior til en god medarbeider på hundepensjonatet. Junior er trygg på stedet, trygg på Erlend og trygg på hundene som allerede er på pensjonatet, og blir som en fadder når nye kommer.
At hunden er menneskets beste venn, har Erlend selv fått erfare. Gjennom en vanskelig periode i livet, fungerte Junior nærmest som terapeut. Hunder senser følelser bedre enn mennesker og gir direkte respons. – Men det er viktig å stelle godt med dem, sier Erlend idet han henter ut enda en ivrig hund som skal få boltre seg innover stiene i skogen bak pensjonatet. – Her hos oss blir alle sett for den hunden de er, forteller han mens både han og de to firbeinte småløper over en lysning i skogen. At hunden er menneskets beste venn, har vi allerede slått fast. Når vi får bli med på lek og trening i området rundt pensjonatet, ser vi det gjensidige: Erlend Berge er virkelig hundens beste venn.

Her har hundene det godt!