Strandryddedagen på Bragdøya

Vårsol smiler varmt over speilblankt hav, kun måkeskrik og glade barnestemmer bryter stillheten. Idyllen med svaberg og hvite strender, trebåter og røde naust gjør postkortene til skamme. Hadde det ikke vært for…
… all søpla!

Det er den nordiske strandryddedagen, og langs hele kyststripa plukkes tonnevis med søppel denne lørdagen i begynnelsen av mai. På Bragdøya har de gjort i stand gratis lunsj til alle som tar på hansker og fyller søppelsekker med tomgods, plastposer, bomullspinner, strips, isopor, taustumper og alt annet som flyter i land.

Til og med en brøytestikke!

Pappa Kjetil med døtrene Maya og Henriette har til og med funnet en brøytestikke mellom noen steiner i vannkanten. – Det må vel være det rareste som er funnet her i dag, sier Kjetil som ønsker å gi barna en større bevissthet rundt forsøpling i naturen. De er ikke de eneste som har tatt turen for å hjelpe til på dugnaden. Tre fulle båtlass er kjørt ut denne formiddagen, forteller Maiken Somby Flågan fra Bragdøya Kystlag. Hun er imponert over innsatsen og sier de er avhengige av frivillig hjelp for å holde sørlandsperlen attraktiv for de som ønsker å bruke den.

Maritim forsøpling

Det er ikke bare for at strendene skal være attraktive at søppelet plukkes. Det er også svært skadelig for det maritime livet i sjøen, at søppel, og spesielt plast, blir liggende. Tall fra HoldNorgeRent viser at problemet er stort. I 2016 ble det plukket 377 tonn søppel i løpet av aksjonsdagen fra den norske kyststripa. Undersøkelser viser at 45% av all søppel i havet er fra personlig forbruk. 76% av dette er plast. Plastpartikler eller mikroplast kan være helseskadelige og er en kilde til opptak av miljøgifter i organismer.

Søppel fra fjern og nær

Styreleder i Bragdøya Kystlag, Tore Berntsen, forteller at det er interessant å lese teksten på etiketter og emballasje. Det er ikke bare kortreist søppel de finner på Bragdøya og tankene er mange om hvorfor havet blir brukt som søppelfylling og hvor lett det synes å være å bare kaste avfall over båtripa. Han er glad dette er en årlig start på sesongen, og berømmer kystlagets mange frivillige, og de besøkende denne dagen, for innsatsen de gjør.