Om du blunker litt tregt på vei fra kysten opp veien mot Åseral, kan det hende du ikke får med deg at du har kjørt gjennom Bjelland. Bjelland er et lite sted i Marnardal Kommune. Med sine 400 innbyggere, kunne tankene være små og få om potensialet, men det er langt fra sannheten. Bjelland tenker store tanker, og regner med å bli en foregangskommune i stedsutvikling med nyansettelsen Liz Rekve.

Ikke bare en vei til hytta

Liz Rekve har lang erfaring i å jobbe fram potensialet på små steder. Da hun kom til Bjelland tok hun første spadetak med en gang, og når hun forteller om Bjelland nå, får en følelsen av at hun både er født og oppvokst på stedet. Hun er krysningen mellom en informasjonsbrosjyre og reklamefilm, der stedets mange skjulte perler renner ut av henne med en iver som smitter over på alle rundt henne. Bjelland er nemlig så mye mer enn «veien opp til hytta», og Liz nevner attraksjonene så en nærmest får følelsen av å ha havnet i selveste hovedstaden.

Innovative bønder

Da Liz først kom til Bjelland, var hun spent på om hun fikk med seg bygdefolket i alt hun så for seg kunne utvikle stedet. Men det tok ikke lang tid før de snakket samme språk, og var enige i hva som var viktig å ta tak i videre. Ikke bare inviterte hun bygdas bønder til idemyldring under overskriften «innovative bønder», hun har også tanker om hvordan gjøre bærekraftig til mer enn bare et ord. Om potensialet som er i bygda og verdiene de sitter på blir tørket støv av, kan de sammen gjøre mye ut av det som kunne vært sett på som lite. For eksempel vil en ladestasjon for el-bil gi hyttefolket i Åseral muligheten til å kjøre miljøriktig helt til hyttedøren, og samtidig gi et stoppested med butikk og kafe.

Melkerampa Bruktbutikk

Vegg i vegg med den lokale Jokerbutikken og biblioteket, ligger den nyåpna Melkerampa Bruktbutikk. Et samlingspunkt for bygda drevet av ildsjeler, til inntekt for bygda. Inne i det lille lokalet vil et trent øye spotte mange klenodier, og uten å lage for stort oppstyr rundt det, kan det vel forsiktig nevnes at de håndskrevne prislappene på enkelte av skattene, muligens mangler en null på slutten av tallene som står på. Her finner vi Stavangerflint, Figgjo, Hadeland og andre godsaker side om side bortover hyllene. Her er ukeblad fra førtitallet i god stand. Her er en herskapelig og staselig sofa hvis merke vi ikke vil røpe. Her er nytt, litt brukt og veldig gammelt. Her er noe for de aller fleste.
Melkerampa er ment å være et samlingspunkt for bygdas innbyggere, men det er også en del av en plan om å trekke turister i sesongen og besøkende fra området hele året. Allerede har eiendeler skiftet eiere, og allerede har vennskap formet seg, inne i lokalene til bruktbutikken. Og Bjelland er på vei inn i en ny fase, hvor stedet blir et naturlig stoppested og et mål for turen, istedet for en liten ansamling hus på begge sider av en vei en sjelden stopper langs.