Kjersti og alle gla’-fargene

Det er en vakker og litt rampete oase av farger som møter oss når vi trer innenfor den turkise ytterdøra hos Kjersti Munkejord Lamb på Andøya. Kunstneren sprudler mot oss der hun står under dusjen av sollys fra fire gigantiske takvindu over arbeidsbenken.

«Velkommen» sier hun.

Foto/www.kjerstimunkejordlamb.no

Og velkommen føler vi oss. Med en gang. Nesten før vi kom faktisk. Det er noe med kunsten hun lager og personen hun er, som gjør at vi kjenner på et bånd, som om vi har kjent hverandre alltid. Kjersti byr på kaffe og kransekake. Kaka er left-overs fra konfirmasjonen noen uker tidligere.  Som hun nesten har klart å lande etter. Kjersti snakker ærlig om utfordringer og livets svinger. Hun stikker hull på fasaden og liker seg best sammen med mennesker som gjør det samme. Kanskje derfor vi føler oss så hjemme der inne…

 

 

Imponerende CV

Kjersti er utdannet tekstildesigner med blant annet master fra The Nottingham Trent University. Legg merke til at det står «blant annet». For CV’n til Kjersti er lang og virkelig imponerende. Ikke bare har hun fått Norges høyeste utmerkelse innen design ved en anledning, hun har også designet skolesekken til Prinsesse Aleksandra ved skolestart i 2009 og blitt headhuntet av ingen ringere enn selveste Donna Karen. Det tok lang tid før Kjersti hadde lyst å kalle seg kunstner. Hun tviholdt heller på at hun var tekstildesigner. – Jeg skulle aldri jobbe med kunst, forteller Kjersti fra stolen foran den gule veggen. – For det tenkte jeg når jeg utdanna meg at bare var noen sånne rare folk, litt spesielle, freakere. Kunne ikke være normal hvis du var kunstner.

Sa opp jobben og lever av fargene.

Livet har svingt noen ganger for Kjersti. Det kunne sagt bom stopp ved flere anledninger. Hvem som helst kunne følt for å pakke inn resten av livet i selvmedlidenhet og gitt litt opp. Men ikke denne dama. Hun har plukket opp bitene av «ødelagt» liv og limt det sammen til noe vakkert. Hun har valgt å være helt ærlig, og kanskje det er nettopp det som synes så godt gjennom kunsten hennes. Da den trygge jobben ble sagt opp etter lengre tids mistrivsel og steget ut i egen bedrift ble tatt for alvor for tre år siden, var det nettopp egne oppmuntringer på veien videre, som lanserte henne som kunstner.

«Ta ut av sekken din det som tyngar»

Ta ut av sekken din det som tynger grårosa, 23x23 bilde u/ ramme
Ta ut av sekken din det som tynger grårosa, 23×23 bilde u/ ramme. Foto/www.kjerstimunkejordlamb.no

Det var da et mer eller mindre tilfeldig prøvebilde fikk 600.000 likerklikk på facebook, at hun skjønte det var et marked for bildene hennes. Teksten «Ta ut av sekken din det som tyngar, du treng ikkje bera på alt» sukket tungt i manges hjerter. For Kjersti sin del var sekken tung av mistrivsel, panikkangst og følelsen av å ha mislykkes. Da bestillingene kom i fleng, innså Kjersti at kunsten kanskje kunne være hennes vei videre. Bildene som kom etter det, har oppmuntrende tekster like mye til henne selv, som til alle andre. Og Kjersti satset. – Jeg fant ut at jeg bare ikke kan holde på å leve et liv som jeg ikke trives med. Jeg vil leve nå! Kjersti smiler og ler seg gjennom tankene bakover i tid da stegene ble tatt og med overbevisning i stemmen konstaterer hun på sjarmerende Karmøydialekt «e har jo ikkje trega ittepå».

 

Vakker og litt rampete

Bare en dame som har valgt å følge hjertet, 30x30 sort ramme
Foto/www.kjerstimunkejordlamb.no

Akkurat som oasen arbeidsplassen hennes er vakker og litt rampete, er jenta som males i så mange av motivene, også det. Hun har et mylder av følelser i seg, og vi tar oss i å stirre lenge på hvert bilde for å finne oppskriften på hvordan et ansikt kan males både trist og lykkelig på samme tid. Langt inne i jenta på bildet og midt mellom alle fargene som splasher mot oss, aner vi at Kjersti selv befinner seg. «Den litt naive damen med stilkebein» kaller hun henne og ler når hun forteller at jenta på bildene fikk masse krøller fordi hun alltid har ønsket seg krøller selv. På spørsmål om jenta er Kjersti, kommer svaret litt nølende, som om tanken ikke er helt tenkt igjennom – Ja, jeg tror nok det at det er mye av henne i meg.

Kunst som er lett å elske

Det er tydelig at Kjersti bobler av kreativitet. Det synes i bildene. Hennes artige og litt rampete strek, hennes fargepalett og uttrykket i bildene, mikses herlig sammen og inviterer oss alle til å henge mer enn ett bilde opp på veggene hjemme. En gave som varer og som sier mye mer enn både blomster og konfekt. Til noen du er glad i. Eller…. til deg selv…