Nostalgilåven

«Det har blitt endel opp igjennom åra» smiler Nils Oskar Linjord når han åpner døra inn til landhandleren på Nøkland. Såpass at hjørnet i garasjen nå er blitt to etasjer på låven.

Amerikansk diner

Underetasjen danker ut enhver diner «over there» i autensitet og når jukeboxen spiller opp er det nesten så en kan se skjørtene svinge i rocka omdreininger på gulvet der inne. Samlingen er mer enn imponerende, og det er ikke få timer og dollar som er lagt ned i å lage en så komplett samling. – Jeg har vel alltid samla på ting, forteller Nils Oskar og humrer når han ser rundt seg i rommet. Han peker, viser og forklarer, og alt har sin egen historie.

Cola

Det er ingen tvil om hvilken drikk som vinner inne på dineren. Etikettene i rødt og hvitt finnes overalt, og er du ikke glad i cola, blir du det etter et besøk på denne dineren. Nils Oskar åpner døra til et stilig gammelt kjøleskap og henter ut noen flasker med iskald glasscola. Skal det være, så skal det være. En er jo på diner.

Betjent bensinstasjon

Utenfor låven står et bredt turkis glis klar for å cruise nedover highway’en på Eiken. Men først må den tanke drivstoff, peiles olje på og få fjernet noen døde dyr som har kræsjlandet i støtfangeren. Nils Oskar tar oss opp i andre etasje, og bak låvedøra åpenbarer det seg en komplett bensinstasjon, akkurat som sånn de var den gang da en kunne få skiftet lyspærer og få tankehjelp av betjeningen. Samlingen er ikke helt ferdig, hører vi han si, og stolt viser han fram noen originale bannere som han fikk tak i fremdeles uåpnet i plastemballasjen.

Nøkland Landhandel

Om en var imponert av dineren og bensinstasjonen, finnes det knapt ord som kan beskrive opplevelsen inne på landhandelen. Såpestykker, kaffebokser, skolisser, trådsneller, glidelåser, ukeblad, lekebiler, blikkbokser, tennstikker, undertøy, knapper, mannfolkblad, nylonstrømper, godteri, hermetikk, leketøy, skismøring, hårnåler, skiskrape, lyspærer, batteri, barberblad, mandelkjernepudding, skopuss, skilt, flekkpasta, utøykverk, hudbalsam, dropsspann, hostedråper, brødposer, håndskrevne fakturaer, reklameplakater og… ja ALT du måtte trenge fra en landhandel….

Alltid på leit

Nils Oskar forteller at han alltid er på leit. Det er skatter å finne overalt, og mannen fra Eiken har et eget øye for å se verdier i det andre kan se på som skrot. Når etterlatte rydder ut av hus som skal selges, tar han gjerne turen for å hjelpe til. Gamle overfylte låver, loppemarkeder og bruktbutikker kan også skjule verdier få ser. Nils Oskar ser dem, og når vi spør om han snart må til å bygge på, lyser han opp hele rommet i et stort glis mens han svarer «det er et rom til bak den veggen, om jeg skulle trenge det!»