GPS stemmen fra Sørlandet

På oppdrag i Los Angeles for å spille inn engelsktalende barnestemmer til en film, fikk regissør Grete Salomonsen Hynnekleiv et litt merkelig spørsmål.

«Kan du norsk?»

Spørsmålet ledet til et uvanlig oppdrag med tre fulle dager i studio for å spille inn sin egen stemme opplest fra et manus. – Det handler om å være på rett plass til rett tid, smiler Grete til oss utenfor hjemmet hennes på Evje, – det var helt tilfeldig at det ble meg!

Hvem er egentlig stemmene du hører?

Vi hører dem overalt. På toget, i reklamen, på kjøpesenteret og på GPS’en. Stemmene som forteller tider, lokker med tilbud, opplyser åpningstider og sier hvilken vei vi bør kjøre. Men hvem er de?

Grete på GPS

Grete er en av disse stemmene. På lydstudioet i Los Angeles traff hun tilfeldig en mann som trengte en norsk stemme. Mannen skulle lage ny GPS for blant annet Mitsubishi-bilene, og var på leit etter en behagelig norsk stemme. Han trengte ikke lete lenge, for Grete var både villig og hadde stemmen han ønsket. Allerede året etter, var det hennes stemme som geleidet nordmenn over hele verden.

Ingen kjendisstatus!

Vi spør henne om det er mange som har kjent henne igjen, og om hun har blitt kjendis. Grete ler godt en stund, før hun kommer på damen fra Risør som bemerket at det var en sørlandsk kvinnestemme på bilen hun vurderte å kjøpe.

Selv for Grete, som har arbeidet med film og lyd i over tredve år i store deler av verden, var det et uvanlig oppdrag å få. Men erfaringen hun har opparbeidet seg i alt arbeidet med sine filmer, skulle vise seg å komme svært godt med. Det var nemlig ingen regi tilgjengelig på dette oppdraget, og hun måtte selv finne ut av tonefall, stemmeleie, artikulasjon osv.

Første gang

Da vi tok Grete med på en kjøretur i området rundt hjemmet hennes på Evje, overlot vi nøkkel og GPS til henne. Hun hadde aldri hørt seg selv før, og hadde heller ikke fått noen tilbakemeldinger på hvordan stemmen hennes var blitt brukt. – Det er nesten litt skummelt, hører vi Grete si mens hun plotter inn egen adresse etter å ha tatt oss på en omvisning i kommunen.

Imponert!

Hun skvetter i stolen når stemmen vil hun skal kjøre tilbake til den «indirekte reiseruten». Hun smiler og ler om hverandre, og fra et profesjonelt ståsted, må hun si seg imponert over tydeligheten i stemmen. Like imponert er hun ikke over at den villeder henne til feil hus, og kan ikke helt bli enig med seg selv om det er stemmen hennes eller henne selv som tar feil.

«Så vittig!»

Det er nesten en surrealistisk opplevelse, det å høre seg selv fortelle veien videre ut av høyttaleranlegget på en bil. Hun takker ikke bare for besøket og turen, men også for opplevelsen, når vi får tilbake nøkkelen og reiser videre. – Jeg visste ikke at stemmen skulle brukes i så mange biler, og at den ble brukt enda! Jeg burde kanskje hatt en sånn bil selv? lurer hun på, men kommer så på hvor mye krangling det kan bli med seg selv om hun ikke forteller den veien hun vil, flere ganger.

Motorforum Kristiansand

Ved Motorforum i Kristiansand, forhandleren som selger blant annet Mitsubishi, visste de ikke at det var regissøren bak blant annet «Kamilla og Tyven» og «Yohan Barnevandreren» som var stemmen på bilene de selger. Som de aller fleste av oss, tenkte de ikke noe videre over at den koselige sørlandske stemmen faktisk måtte tilhøre ei bosatt her sør.
Så nå vet vi det! Kjører eller kjøper du Mitsubishi, får du Grete med deg på kjøpet!